Foto Castell de Montsoriu

Castell de Montsoriu

+ info

El Castell de Montsoriu, situat en el límit dels termes municipals d’Arbúcies i Sant Feliu de Buixalleu (la Selva), s’alça al damunt d’un turó de 649 m, que forma part dels primers contraforts llevantins del massís del Montseny. La situació de Montsoriu li permet un magnífic domini visual, que abasta des de la zona costanera i la depressió prelitoral fins als cims del Montseny i les Guilleries.

Els treballs arqueològics desenvolupats en els darrers 20 anys a Montsoriu, han posat al descobert una extraordinària col·lecció d’objectes d’època medieval, que podeu veure exposats en el Museu Etnològic del Montseny, La Gabella

Des del febrer de 2010, el castell de Montsoriu es pot visitar els caps de setmana, prèvia reserva al web http://www.montsoriu.cat

museu-etnologic

Museu etnològic del Montseny

+ info

El Museu Etnològic del Montseny, la Gabella, és un centre d’exposició, conservació, difusió i investigació del patrimoni cultural del massís del Montseny, que es troba instal·lat en un edifici del segle XVII (1800 m2) totalment restaurat i adaptat, situat al centre d’Arbúcies.

Les 15 sales d’exposició permanent, mostren els testimonis materials de les comunitats que han poblat el massís al llarg de la seva història.

Paral·lelament el museu compta amb una projecció audiovisual dedicada a les llegendes del Montseny.

Per més informació: http://www.museuetnologicmontseny.org/

Foto Ruta del romànic

Ruta del Romànic

+ info

Santa Maria de Lliors
Església d’origen romànic, tot i que la major part de l’obra que avui podem veure correspon al s. XVII.

Sant Cristòfol de Cerdans
Església romànica d’estil llombard de finals del s. XI o principis del XII. Actualment té afegides dues capelles laterals del s. XVI i l’àbsis fou tapat, al s. XVIII, en adossar-s’hi la casa rectoral.

Sant Mateu de Joanet
Església d’origen romànic. L’edifici actual és fruit d’una reforma que es va realitzar el 1619, i el 1890 s’hi afegí el campanar.

la-farga-del-roquer

La Farga del Roquer

+ info

Entrar a la Farga del Roquer. Centre d’Interpretació de la Riera d’Arbúcies (CIRA) és fer un recorregut pel passat industrial d’Arbúcies, lligat de forma indissoluble a l’aigua i a una riera que ha fet possible diversos usos tradicionals. Les visites guiades en petits grups permeten entendre el procés de funcionament i usos de l’edifici: un sistema d’aprofitaments hidràulics utilitzat per a altres activitats com adoberia de pells, torneria, serradora i carrosseria d’autocars.

La captació inicial de l’aigua de la bassa fins a les aplicacions industrials es viu en directe mitjançant un procés complex en què una gran turbina transmet l’energia a uns eixos que acaben per fer accionar les serres que actualment s’hi han instal·lat. Fins i tot, els visitants poden veure aquesta turbina del 1934 en funcionament durant un recorregut, en què també hi ha temps per escoltar l’artista Santiago Rusiñol en l’audiovisual, ‘La memòria de l’aigua’, dedicat als usos tradicionals de l’aigua.

La Farga del Roquer està situada al nucli urbà d’Arbúcies, al costat de la Bassa de la Farga i del bonic Jardí dels Arboços, al qual queda unida mitjançant un pont per sobre la mateixa bassa.

rutes-i-excursions

Rutes i excursions

+ info

Ruta de l’aigua

L’aigua és un dels elements fonamentals del territori. Aprofitant la riquesa natural que hi ha al poble, recomanem fer la ruta El Passeig de la Riera, que s’inicia al Museu Etnològic del Montseny. Durant tot el recorregut es va vorejant la riera per contemplar la bellesa natural que ens ofereix. Al llarg de l’itinerari es van trobant indicadors d’altres rutes que ens permetran conèixer més la vila, com la Ruta de Santiago Rusiñol, artista que va pintar el paisatge d’Arbúcies durant els estius del 1926-1930.

A diferents parts del municipi estan ubicades les ‘Fonts de bomba’; típiques fonts d’aigua de pou. Utilitzen un sistema de bombatge que s’acciona a través d’una palanca de ferro.

Al carrer Pietat hi trobareu el ‘Pou de l’Escultor’. Construcció de tipus funcional i popular, utilitzada per extreure aigua per als usos domèstic i de regatge dels horts. Actualment és un bon mirador de la Vall d’Arbúcies, lloc ideal per fotografiar la vila.

A prop del ‘Pou de L’Escultor’, hi ha el ‘Pont vermell’. L’any 1908, es realitzà l’enllaç central del barri de Magnes amb la resta de la població a través d’un pont que unia el carrer de la Pietat amb el de Sant Antoni i feia més curt el trajecte per anar al Sorrall. Amb els anys va ser conegut com el pont Vermell.

Rutes BTT

1) BTT 22 – Castell de Montsoriu

Recorregut: 23.9 km
Dificultat: difícil
Desnivell: 350 m

2) BTT 10 – Sant Marçal

Recorregut: 32.6 km
Dificultat: molt difícil
Desnivell: 900 m

3) BTT 5 – Sant Pere Desplà

Recorregut: 15.85 km
Dificultat: difícil
Desnivell: 400 m

Rutes a peu

1) Castell de Montsoriu

Recorregut: 8.5 km des d’Arbúcies
Dificultat: mitjana
Durada: 3 hores
Desnivell: 337 m

2) GR 83 d’Arbúcies a Joanet

Recorregut: 4 km des del centre d’Arbúcies
Durada: 2 hores

3) GR 83 de Riells del Montseny a Arbúcies

Recorregut: 10.2 km fins al centre d’Arbúcies
Dificultat: mitjana
Durada: 3 hores

4) Itinerari Rusiñol

Recorregut: 3 km
Durada: 40 minuts

5) Santa Maria de Lliors

Recorregut: 3.9 km des del trencant de la pista forestal i 8 km des del centre d’Arbúcies
Dificultat: mínima
Durada: 1 hora i 15 minuts des del trencant de la pista forestal
Desnivell: 190 m

6) Sant Pere Desplà

Recorregut: 8 km des del centre d’Arbúcies
Dificultat: mínima
Durada: 2 hores
Desnivell: 370 m
7) Un passeig per la riera d’Arbúcies

Recorregut: 3 km des de la Plaça de la Vila
Dificultat: mitjana
Durada: 1 hora
Desnivell: 50 m